Hulpmiddel of genezing

      2 Reacties op Hulpmiddel of genezing

Hulpmiddel of genezing?

Niemand kon er afgelopen week omheen. Een doorbraak in de medische wereld. De eerste operatie bij een blinde vrouw met retinitis pigmentosa. De eerste en succesvolle operatie in Nederland. Een implantaat op het netvlies en een bril met camera. Heel bijzonder en een enorme stap in de onderzoeken naar rp. De dagen erna stonden kranten, twitter en facebook vol met reacties en ook radio en tv besteedden er volop aandacht aan. Ikzelf heb er een beetje een dubbel gevoel bij. Het is natuurlijk fantastisch dat als je al jaren in het donker leeft er weer een streepje licht tevoorschijn komt. En natuurlijk is er meer. Fantastisch om de reactie van die mevrouw te horen toen ze voor de eerste keer wat zag. Maar ze zette mij ook aan het denken met een opmerking die ze maakte. Als je in de fase zit van een hele kleine koker, en dus nog heel weinig zicht, is het enorm vermoeiend om de dagen door te komen. Het kost enorm veel energie om alles in je omgeving te scannen, en omdat je nog iets ziet, wil je ook alles zien. Op het moment dat het zicht over gaat, geeft dit wel heel veel rust. Ik begrijp dat dit voor mensen die kunnen zien, heel vreemd zal klinken, maar mede rp`ers zullen wel begrijpen wat ik bedoel. Bij de inplantaat kom je eigenlijk weer in diezelfde fase terecht, en ik vraag me dus af of ik dat wel wil.
Inmiddels zijn de ontwikkelingen op het gebied van gen en stamceltherapie ook al behoorlijk in ontwikkeling. Hoe dit zal gaan is natuurlijk nog koffiedik kijken, maar dit is wel een natuurlijke manier en zal waarschijnlijk het zicht een behoorlijk stuk beter terugbrengen. Een vraag die dan bij mij bovenkomt: Ste
l dat je kiest voor een implantaat en het valt tegen,kun je de implantaat dan weer laten verwijderen? En kun je dan nog wel iets met gen of stamceltherapie?
Een opmerking van een mede rp`er vond ik wel een hele goede. Een bril met camera is een soort hulpmiddel om weer wat te zien, gen of stamceltherapie een stukje genezing. Kortom, nog een heleboel vragen die hopelijk nog beantwoord gaan worden. En heel veel om over na te denken.
Ik geloof dat ik voor een van de laatste optie zou kiezen. Maar het is fantastisch om te zien hoe snel de ontwikkelingen gaan. En dit geeft zeker hoop voor de toekomst.

2 thoughts on “Hulpmiddel of genezing

  1. RikW

    Heel dapper van die vrouw om de chip te laten implanteren. Welke kant het op zal gaan, implantaat of gentherapie, weten we natuurlijk niet, maar het is een stap in de goede richting. Het geeft hoop. Dat is zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *