Braille

      1 reactie op Braille

Als ik aan mensen vertel dat ik braille aan het leren ben vragen ze mij vaak of dit niet achterhaalt is. Alles is tegenwoordig toch met spraak en digitaal?
Het antwoord is nee. Braille is zeker niet achterhaald. Ik heb al jaren naar luisterboeken geluisterd en het is een uitkomst als je niet zelf meer kunt lezen. Maar toch geeft het geen voldoening. Je bent afhankelijk van wie het boek heeft ingesproken. De meeste stemmen zijn prima, maar er zitten er ook wel eens tussen waarbij ik denk: Jammer dan, maar dit boek met deze stem ga ik echt niet lezen. Daar ij luister je zo’n boek met een koptelefoon op je hoofd of met oortjes in. Hierdoor voel ik me erg afgesloten van mijn omgeving. Als er iemand iets wil vragenbof gewoon iets wil zeggen, moet ik eerst mijn boek stop zetten. Ik ben inmiddels zo ver met braille dat ik een simpel boek kan lezen. En ik kan zeggen dat er niets fijner is dan weer met een boek op schoot te zitten. Lang niet zo passief als een luisterboek. Daarbij gebruik ik het ook nog eens om dingen te merken. Ik ben in het bezit van een braille schrijfmachine. Daar kan papier in maar ook tape. Ideaal om er iets op te typen en vervolgens ergen op te plakken. Vanaf morgen ga ik met de braille leesregel werken in combinatie met computer, mobiel of tablet. Zo kan ik spraak en braille combineren. Voor laten lezen gaat nog wel sneller, maar als ik iets wil controleren bijvoorbeeld spelling of leestekens, kan dit via de leesregel. Alle tekst die op het scherm staat wordt op de leesregel omgezet in braille. Doordat ik al jaren niet meer letterlijk met tekst in aanraking ben geweest raakte ik mijn woordbeeld een beetje kwijt. Door braille te lezen komt dit weer terug. En zo kan ik ook kiezen tussen spraak en braille. Als ik in een ruimte zit met meerdere mensen en ik wil geen koptelefoon op dan kan ik de leesregel gebruiken. Het is een enorme uitdaging om het te leren maar het gaat mij eigenlijk wel heel goed af en ik vind het ontzettend leuk. Echt weer een verrijking van mijn leven.

1 thought on “Braille

  1. Ingrid

    Sodeknetters Joke, wat leer je toch een hoop, ik wist wel dat je braille deed, maar dacht eigenlijk dat het meer met die braille regel met de computer was, niet dat je nu ook al boeken leest. Niet te filmen, je bent net over de helft van je revalidatie en wat je nu al bereikt hebt . . . . petje af hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *