Blinden en slechtzienden in het verkeer.

Een opmerking van een mederevalidant heeft mij vandaag aan het denken gezet. Hoe moeten automobilisten weten wanneer iemand met geleidehond of taststok wil oversteken? Volgens ons wordt hier bij het rij-examen nooit iets over gezegd. Eigenlijk best vreemd. Als er in het verkeer op dat gebied weer eens iets misgaat haalt dit wel meteen het nieuws en krijgen automobilisten de schuld. Maar is dat wel eerlijk? Wij, de blinde en slechtziende medemens, gaan er maar van uit dat alle weggebruikers hiermee weten om te gaan. Maar als je er nooit mee in aanraking komt? Die gedachte laat me niet meer los en ik ben heel erg benieuwd hoe het jullie, lezers van dit stukje vergaat. Zijn jullie hiervan op de hoogte? Weten jullie hou hier mee om te gaan? En zo ja, hoe weten jullie dit? Ik ben nu druk bezig met het oefen in oversteken en dat is echt doodeng. Al die voorbij razende auto’s die niet stoppen of maar enigszins vaart minderen. Zelfs bij een zebrapad of stoplicht is het nog eng. Stoppen ze wel of stoppen ze niet? En als er iemand stopt, doen ze dat aan de andere kant ook? Door te blijven oefenen wordt het wel iets makkelijker, maar mijn hobby zal het nooit worden.

4 thoughts on “Blinden en slechtzienden in het verkeer.

 1. Thea van Rooden

  Dat kan ik me voorstellen Joke. Op vakantie in drukke steden b.v. Londen waar ook nog eens links rijdend verkeer is, vind ik het doodeng en heb volkomen het gevoel de controle te verliezen. En ik kan nog zien, jij alleen horen.
  Bij het rijexamen theorie waren er plaatjes waarop een blinde met stok omhoog overstak, dus in die zin wordt het wel geleerd. Het zal in jouw geval zoals met alles zijn, moed verzamelen en vaak doen zodat je tgewend raakt aan wat je kan verwachten bij het oversteken. Ik denk dat het ook een beetje het gevoel is wat je hebt als je kinderen voor het eerst alleen naar school gaan, ik vond dat vreselijk maar naarmate de tijd voorbij ging en er niets gebeurde ging ik er aan wennen.

  Succes!!

 2. J.J.G.de GEUS

  Ik begrijp dat wel, maar heb zelf auto gereden en er werd mij toen ik ging rijden op gewezen dat blinden en slechtzienden altijd en overal voorrang kregen.
  Het is onzin van automobilisten om te zeggen dat ze je niet zien kunnen. Ze moeten immers ook met fietsers rekening houden en die rijden ook langs de stoeprand. Het wordt gevaarlijk als een automobilist alleen maar recht vooruit zou kijken. Het is gewoon geen rekening willen houden met anderen. Maar het is een goede gewoonte om je duim op te steken, als bedankje, ook helpt het als ze eerst afremmen en dan gas geven, je stok hoog vooruit te steken, dan moeten ze wel stoppen. Je kunt altijd nog terug stappen als ze het niet doen. Je hoeft geen voorrang te nemen, maar je leert steeds meer durven en dat werkt goed

 3. Domie

  Ik heb een vriendin met een auto rijschool en zij vertelde mij dat je er bij het theorie examen wel een vraag over krijgt maar in de praktijk behandelt ze het alleen als ze toevallig een blinde of slechtziende tegenkomt tijdens een rijles.

  1. jokevanrooden Auteur bericht

   Ik snap wel dat het moeilijk oefenen is in de praktijk. Zoiets kom je natuurlijk niet dagelijks tegen. Maar ik denk wel dat er meer aandacht voor mag komen. Ik ga hier eens over nadenken hoe ik daar mijn bijdrage aan kan leveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *