Een bijzondere ervaring

      2 Reacties op Een bijzondere ervaring

Al vaker was er aan mij gevraagd: “Wanneer ga jij eens mee naar een wedstrijd van De Graafschap?”Ik heb altijd nee gezegd, want voetbal en ik gaan niet samen. Vorige week dacht ik ineens, laat ik maar eens meegaan. Eens beleven hoe het is in zo’n stadion vol met voetbalsuporters. De weg ernaartoe was een belevenis op zich. Lekker op de fiets. Hoe dichter bij het stadion, hoe drukker. Rijen auto’s die een parkeerplek zoeken. Hordes mensen aan de wandel richting stadion. En wij daar op de tandem tussendoor. Bij het stadion aangekomen stonden de bussen van de uit supporters er nog en de supporters ook voor de ingang. De eerste zangkoren klonken mij tegemoet Ik had werkelijk geen voorstelling van hoe het zou zijn. In mijn beleving is een stadion groot en met veel trappen. Maar voor ik het in de gaten had waren we binnen en hadden we nog tijd voor een kopje koffie/thee. Het werd tijd om naar onze plekken te gaan. In alle rust, zonder gedrang en met maar 1 trap bereikten we onze plaats. En dan begint het oriënteren. Even uitleg gevraagd. Wie zit waar en waar zitten wij. Dan begint de muziek en gaat iedereen staan. Daar komen dus de spelers. Leuk sfeertje. En dan begint de wedstrijd. Dat was toch wel een hele rare gewaarwording. Links naast ons het uitvak met heel veel herrie. Op de achtergrond de herrie van de superboeren en om mij heen commentaar van mensen op de wedstrijd. Af en toe een fluitje van de scheidsrechter, maar voor de rest…..niets. Had ik nog verwacht enigszins iets te horen van de spelers, maar nee, niets. Oke. Dat wordt dus schakelen. Hoe ga ik nu in vredesnaam iets meekrijgen van die wedstrijd. Thuis voor de buis heb je dan nog een commentator, en in een aantal stadions in Nederland de blindentribune, maar die had ik beide niet. Dus afgaan op de geluiden om mij heen. Als het geschreeuw luider werd en er klonk vervolgens een massaal OEIIII!!!!, dan was dat dus een gemiste kans. Bij veel commentaar en geschreeuw nam de scheids waarschijnlijk een verkeerde beslissing. en bij veel gejuich en opspringende mensen om mij heen was er een doel;unt. Vermoeiend om zo een wedstrijd te volgen, maar eigenlijk ook heel vermakelijk. De reacties van mensen in het vuur van de strijd is ronduit humor! Ik was in de gelukkige omstandigheid om het eerste punt van De Graafschap mee te maken. De stemming was daardoor opperbest en het werd gevierd als een overwinning, als ik de geluiden mag geloven. Jammer dat ik de feestvreugde na afloop op het veld ook niet meekrijg. Al met al een hele bijzondere ervaring, die leuk was om een keer mee te maken. Maar of ik nog een keer meega………….

2 thoughts on “Een bijzondere ervaring

  1. Domie

    Via de lokale omroep wordt vaak live verslag gebracht. Radio mee, koptelefoon en je hebt via de radio audescriptie. Ik ken een blinde man die via dit manier live bij wedstrijden zit en ze zo toch kan volgen.
    Volume wel hard anders hoor je het niet door al het gejuich
    🙂

  2. Manou

    Heerlijk!!! Jaren ging ik naar mijn favoriete club in België kijken (KRC-Genk) tot ik niet meer tegen de verlichting van de stadion kon en steeds last had van migraine nadien. Toch besloot ik toch af en toe nog eens te gaan zien en maakte kennis met de blindentribune. Je kreeg een kasje met oortjes en iemand van het stadion vertelde alles wat er gebeurde op en langst het veld. Je moest niet meer moeite doen om rond te kijken en wat voor mij een beetje het licht ontlaste. Toch aangenaam want ik had het gevoel dat ik er bij was want ik wist wat er gebeurde en kon mee gillen en roepen en tieren. Vroeger moest ik dat steeds aan mijn vriendin vragen wat er was gebeurd en vaak gilde ik mee ook al wist ik niet wat er gebeurd was. Maar voetbal, ik blijf het wel iets geweldigs vinden en zal af en toe als ik de kans krijg nog eens gaan, maar nu volgen we heel de competitie via de televisie. Groetjes Manou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *