Film

      Geen reacties op Film

Film

Deze week ben ik voor het eerst sinds hele lange tijd weer eens naar de film geweest. Eigenlijk ben ik niet zo van de bioscoop of van de films. Als ik al ga moeten het wel Nederlandse;films zijn anders kan ik er al helemaal niets van volgen. Maar deze film leek me zo geweldig dat ik het er maar weer eens op waagde.

De zevende hemel, zo heet de film, is anders dan anders. Het is een film met muziek. Nederlandse Liedjes met een aangepaste tekst die in de verhaallijn past. Totaal iets nieuws en het leek me fantastisch. En dat was het. Een geweldige cast, een leuke, humoristische verhaallijn en prachtige liedjes die ook nog eens geweldig werden gezongen. Huub stapel had een fantastische rol, maar is natuurlijk geen zanger. Maar toen hij begon te zingen kwam het echt binnen. En wat het voor mij nog eens extra leuk maakte was de audio discriptie. Dit is een aanpassing speciaal voor mensen met een visuele beperking. Ik had hem al eens uitgeprobeerd bij een televisieprogramma en was toen al razend enthousiast. Helaas wordt het op tv nog niet veel toegepast maar in de bioscoop steeds meer. Ik had dus eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten. Je hebt hiervoor een app nodig op je mobiel. In deze app kun je de film van te voren downloaden. In de bioscoop zet je je mobiel aan en start de download. één oortje in en dan afwachten wat er gebeurd. Deze app zorgt ervoor dat alles wat er op beeld gebeurd zonder geluid wordt verteld. Een voorbeeldje: Een man en een vrouw zitten samen aan tafel. Deze informatie wordt dan gegeven op het moment dat er stiltes zijn in de film. Echt geweldig gedaan. En het ging ook echt gelijk op met wat er gebeurde. Als er iets leuks werd verteld en ik begon te lachen, lachte de rest van de bios gelukkig ook. De timing was echt super. Het werd Verteld door Willeke Alberti, wat het nog eens extra leuk maakte. Die vrouw heeft een geweldig stem om naar te luisteren. Ik zat echt helemaal in de film en kon hem van begin tot eind prima volgen. Normaal gesproken dwaal ik tijdens het film kijken nog wel eens af met mijn gedachten. Vooral als er stiltes vallen of er alleen muziek is te horen omdat ik dan geen idee heb wat er gebeurd. En om nou steeds aan iemand te moeten vragen wat er gebeurd is ook geen doen. Ik kon mij echt ontspannen. Heerlijk om op deze manier weer naar de bioscoop te gaan.

Inmiddels is er een soort promotieteam opgericht om ervoor te gaan zorgen dat audiodescriptie bij wet geregeld kan worden. Hoe geweldig zou het zijn dat ook alle tv programma’s worden voorzien van audiodescriptie! Voor doven en slechthorenden is de ondertiteling al verplicht. Dus dit moet toch ook gaan lukken. Er moeten veel handtekeningen verzameld worden zodat het aangeboden kan worden aan de tweede kamer. Willen jullie alsjeblieft allemaal helpen. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig en die zijn er nog lang niet. Het zou super zijn als iedereen, dus ook de ziende medemens deze petitie wil tekenen op www.ikwilaudiodiscriptie.nl en zeg het vooral voort. 350.000 mensen met een visuele beperking zullen jullie eeuwig dankbaar zijn.

Over Joke Peppelman

Trotse moeder van 2 zoons, geleidehond Amy 2011-2016 en Bobbie 2017. Oprichtster van www.levenmetrp.nl en de facebookgroepen leven met rp en leven met rp lifeblog. Fanatiek showdownster en vrijwilliger van de oogvereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *