Dilemma

      Geen reacties op Dilemma

Dilemma.

Winkelen, of zoals het in deze moderne tijd vaak genoemd wordt, shoppen. Een leuk tijdverdrijf. Nieuwe ideetjes opdoen of gewoon zomaar even lekker rondsnuffelen. En dan het liefst natuurlijk met vriendinnen. Zo hoort het te zijn toch?

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik shoppen alleen nog leuk vind als ik gericht iets nodig heb. En dan ga ik het liefst naar 1 winkel en sjok ik niet de hele stad af. Daarna even een gezellig terrasje pakken en dan vind ik het weer prima.
Dit is eigenlijk zo vanaf het moment dat ik niet meer zie. Achteraf heb ik mijzelf jaren voor de gek gehouden. Ja, lekker winkelen, leuk! Wat dat doet iedereen toch en dat vindt iedereen toch gezellig?? Dus ik ook. Tot ik anderhalf jaar geleden met mijn vriendinnen ging winkelen in Haarlem. Twee hele dagen wel te verstaan. En o, wat had ik er veel zin in. Twee hele dagen met de meidenlachen, gieren en brullen. En dat was het ook zeker wel. De eet- drink-en terrasmomenten waren super gezellig en ik heb me prima vermaakt. maar gaandeweg het winkelen vroeg ik me af waarom ik het eigenlijk deed.
Probeer maar eens te bedenken hoe het is in een winkel met een blinddoek om. Juist, het spontane is eraf. Dringende en duwende mensen, veel lawaai, en dan in de meeste winkels ook nog muziek. Rondlopen terwijl je niets ziet terwijl dat toch het hoofddoel is. Iedereen slentert door de winkel en links en rechts hoor ik ze zeggen hoe mooi iets is, of: kijk eens wat geweldig. En ik dan maar weer vragen wat er zo geweldig is. Vaak zijn kleine boetiekjes ook echt klein en blijf ik meestal alleen achter voor in de winkel terwijl de dames gingen snuffelen. Of er blijft er eentje bij mij hangen. Ik heb mij die dagen veelvuldig afgevraagd of ik dit nu echt zo geweldig vind. Nee dus. Maar ja, soms moet je wel eens iets doen wat iets minder leuk is omdat je toch met z’n vieren bent en iets uitzoeken dat iedereen prima vindt, nou dat is al een uitdaging op zich. Maar twee dagen slenteren terwijl het mij ook nog eens bakken energie kost? Ik geloof dat ik hier toch eens heel goed over na moet denken. Want natuurlijk zijn er leuke momenten, en natuurlijk wil ik die niet missen. Stel je voor, de meiden die zonder mij leuke dingen gaan doen, dat kan toch echt niet! Daar wil ik bij zijn.

Ik vind dit echt een dilemma. Eigenlijk wil ik niet zeuren en gewoon de leuke dingen doen met de meiden. maar aan de andere kant trekt zo’n weekend mij helemaal leeg. En als het dan nog iets is waar ik 100 procent, of nou ja 80 procent is ook al goed, van kan genieten, dan heb ik het er voor over. Maar ja, ik moet toch best zuinig omspringen met mijn energiebalans. Ik vind het echt heel moeilijk en weet nog niet wat ik er mee aanmoet. Een half dagje of desnoods een hele dag is misschien nog te overzien en dan kan ik er ook echt wel van genieten maar twee dagen alleen maar winkelen? Ik geloof niet dat dat nog aan mij besteed is. Tja, dan loop ik natuurlijk het risico dat ik een saaie doos gevonden word. Maar nee, hier doe ik mijn vriendinnen tekort, zij zullen hier wel begrip voor hebben, mocht ik die beslissing nemen. En ja, wat heb ik ook al weer geleerd? Aan mezelf denken en aan mijn energiebalans. Ja ja, dat is zo makkelijk gezegd, maar als puntje bij paaltje komt soms nog best moeilijk.

Nu ik dit zit te schrijven bedenk ik ineens een briljant plan. Op 21 Juni organiseert Het Oogfonds Blind voor 1 dag. Het doel is om meer aandacht voor mensen met een visuele beperking te krijgen en geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek. De bedoeling is om die dag 2, 4,6 of 8 uur geblinddoekt of met een speciale bril je dagelijkse dingen te doen om te ervaren hoe het is. Misschien twee uurtjes Winkelen? Je kan je individueel of met een groep inschrijven. Voor meer informatie kun je kijken op www.blindvoor1dag.nl

Over Joke Peppelman

Trotse moeder van 2 zoons, geleidehond Amy 2011-2016 en Bobbie 2017. Oprichtster van www.levenmetrp.nl en de facebookgroepen leven met rp en leven met rp lifeblog. Fanatiek showdownster en vrijwilliger van de oogvereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *