Drukke maatschappij

      3 Reacties op Drukke maatschappij

Drukke maatschappij.

De maatschappij anno 2017. Op sociaal en werkgebied wordt er veel van een ieder gevraagd. Het is de tijd van snelle contacten via internet, social media, mail en WatsApp.

Al deze mogelijkheden zorgen ervoor dat contact leggen makkelijk wordt, maar helaas ook steeds vluchtiger. Even snel een berichtje versturen als iemand jarig of ziek is, dat gaat toch veel sneller en makkelijker dan iemand bellen. Dan ben je toch zo weer een kwartier verder. En eerlijk is eerlijk, ik maak me daar ook schuldig aan. Natuurlijk is een berichtje snel verstuurd en de ontvanger kan het lezen en beantwoorden wanneer hij of zij tijd heeft. Je hoeft niet meer bang te zijn dat je iemand stoort.
Maar toch…Ik mis het gewone real-life contact. Ik mis het dat er eigenlijk nooit meer iemand spontaan binnen komt lopen voor een kopje koffie of gewoon even een praatje. Gewoon zomaar, om even gezellig bij te kletsen. Eigenlijk gebeurd dat nooit meer. Iedereen is druk met zijn of haar leven. Werk, kinderen,huishouden, het verenigingsleven en dan ook nog sociale contacten. pff, het valt niet mee om dat allemaal in 24 uur te proppen.
Sorry dat ik nu misschien een ietsiepietsie cynisch klink. Ik weet heus wel dat het zo werkt.
Ik had het er over met een vriendin die ook blind is. Zij ervaart hetzelfde. Zou het dan met onze blindheid te maken hebben? We hebben een hond waar we veel mee moeten lopen en oefenen en wippen dan even bij iemand binnen voor een kopje koffie. Het nuttige met het aangename verenigen. Maar als er dan nooit iemand terug komt, tja, dan stop je daar vanzelf weer mee. We gaan dan toch denken dat men het misschien niet leuk vindt of dat het niet uitkomt. Het is moeilijk te verwoorden, want we snappen het wel. Maar toch, het steekt. Iedereen wil leuke dingen doen en heeft daar behoefte aan. De een wat meer dan een ander. . Agenda’s bij elkaar en plannen maar. Helemaal prima. maar gewoon spontaan is zo leuk. En natuurlijk hebben wij er ook begrip voor dat mensen zich niet zomaar in onze situatie kunnen verplaatsen, maar is dat wel zo? Ik denk dat dat best kan, maar er is gewoon te weinig tijd. Iedereen snapt dat het heel vervelend is dat er plotseling geen hond meer is bij mij. Men is samen met mij boos op zorgverzekering en hondenschool. Maar de gevolgen ervan? Daar heeft men vaak geen idee van denk ik. Die kunnen voor mij best een beetje verzacht worden door af en toe eens lekker naar buiten te kunnen want dat is dus niet meer zo vanzelfsprekend. Een fijne wandeling maken, samen een boodschap doen of even lekker koffie drinken zonder dat ik er zelf om hoef te vragen. Natuurlijk heb ik geleerd om hulp te zoeken als ik zelf iets niet kan. Maar dat zijn dan vaak situaties waarbij ik iets moet doen wat echt niet alleen lukt. Afhankelijk durven zijn om zelfstandig te zijn. Maar die kleine spontane dingen kunnen het leven zoveel leuker maken. . Ook ik heb tegenwoordig best wel een aantal afspraken in mijn agenda, en ben niet altijd thuis. Maar ja is dat erg? Welnee Toch? Dan ga je gewoon weer naar huis of bij iemand anders spontaan op de koffie. Ben je gelijk weer even buiten geweest voor een frisse neus en de broodnodige beweging. En misschien kom je nog wel iemand tegen die je kent en waar je even gezellig een praatje mee kan maken. Bedenk dan meteen even hoe bevoorrecht je bent om dat te kunnen zonder belemmeringen.

Het is echt niet mijn bedoeling om het een klaagzang te laten worden of mensen voor het hoofd te stoten. En zeker niet als een schooljuf te klinken. Dat is echt het allerlaatste dat ik wil bereiken. Mijn blogs en columns worden gelezen door mensen met een visuele beperking die het klappen van de zweep kennen maar ook door mensen die gewoon goed kunnen zien en nieuwsgierig zijn naar hoe het leven is als je blind bent. Vaak krijg ik reacties van mensen die zich er over verbazen hoe goed wij ons kunnen redden. Maar ook dat ze vaak geen idee hebben hoe bepaalde dingen voor ons zijn. Vandaar deze blog. Ik snap dat het vaak geen opzet is maar onwetendheid. Door er over te schrijven hoop ik dat jullie het gaan begrijpen. Echt, wij zijn ook maar gewoon mensen net als jij !

Over Joke Peppelman

Trotse moeder van 2 zoons, geleidehond Amy 2011-2016 en Bobbie 2017. Oprichtster van www.levenmetrp.nl en de facebookgroepen leven met rp en leven met rp lifeblog. Fanatiek showdownster en vrijwilliger van de oogvereniging.

3 thoughts on “Drukke maatschappij

 1. Anja

  Hallo Joke,

  Je pagina kwam door via Blinden en Slechtzienden van Kim. Zij hielp me op weg om mijn blog wat in ‘de kijker’ te brengen. Ik vind hier jouw ‘wie ben ik’ en krijg kippenvel! Ik ben namelijk ook van 1971 én heb twee zonen en lijd aan progressieve myopie en alle gevolgen ervan. Ik zie nog wel dankzij de wetenschap maar vooral de bekwame mensen die mijn pad kruisten op het juiste moment. Mijn blog noemt : http://www.hogemyopie.blogspot.be en sinds vorige week heb ik ook een fb-pagina met de naam : HogeMyopie. Ik vind het zalig dat we ook dezelfde doelen hebben! Het is wel wat moeilijk voor mij om je blog te lezen maar ik zal alle dagen een stukje doen. Ik veronderstel dat alle blinde mensen over ‘voorleessoftware’ beschikken. Ik heb deze niet en zette (mijn zoon eigenlijk) op mijn eigen blog op ieder pagina links bovenaan een voorleesknop. Je kan altijd iets posten op mijn blog of fb-pagina en ik nodig je natuurlijk ook van harte uit om het eens te lezen. Veel groetjes, Anja

   1. Anja

    Hoi Joke,

    Ik ben ondertussen vanaf je eerste pagina begonnen en zit nu terug hier. Ja, confronterend is het wel maar het geeft, vreemd genoeg, toch ook een beetje een geruststellend gevoel. Het voelt voor mij ook wel een beetje vreemd aan om te beseffen dat ik nooit alleen buiten kom en jij, die niks meer ziet, dat wel durft. Mijn angst om één of ander niet op tijd te zien is toch wel groot, daar zou ik toch eens moeten aan gaan werken. Het feit dat ik regelmatig ergens tegenaan loop (en dan ook nog eens hard ga gillen van het schrikken) speelt natuurlijk ook een rol, wat zouden de mensen denken… Ik vind het alvast super om je via deze weg te leren kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *