Spreekwoorden, gezegden en andere uitdrukkingen.

Spreekwoorden, gezegden en andere uitdrukkingen.

Al mijmerend over een nieuw onderwerp voor een blog Ontdekte ik iets. Ik weet eigenlijk niet meer waar het vandaan kwam, misschien wel door iets wat ik tegenkwam in een braille- of luisterboek. Maar het zette mij wel aan het denken. Tijdens dat mijmeren heb ik verschillende keren hardop gelachen.

Het is namelijk best grappig dat er zoveel uitdrukkingen in onze Nederlandse taal zijn die op de een of andere manier met het oog te maken heeft.
Neem eens een kijkje of werp eens een blik.Tja, voor ons niet echt mogelijk, maar toch gebruiken wij deze uitdrukkingen ook gewoon. Gelukkig wel want als je overal over na moet denken voor je iets kunt zeggen, dat schiet niet op en het wordt ook nog eens een keer geforceerd. Maar het is wel grappig om na te denken over wat we dan wel kunnen zeggen. Tja, een kijkje in mijn keuken bijvoorbeeld. Wat kunnen we daar van maken. Ik leg mijn oor te luister in jouw keuken? Nee, niet echt leuk. Ik voel, proef en ruik in jouw keuken? Nee, niet grappig. Best moeilijk om een nieuwe variant te bedenken merk ik nu. Wie het weet mag het zeggen.
Een ander voorbeeld. Uit het oog, uit het hart. Ook een hele vreemde voor ons als je er over nadenkt. Eigenlijk zou iedereen bij ons dan uit het hart zijn. Dat is me ook wat! Nu vind ik dit sowieso een vreemde uitdrukking. Alsof je mensen continu moet zien om ze niet te vergeten. Wat zou dit voor ons kunnen worden? Buiten gehoor, uit het hart? Nee, ik vind dat mijn inspiratie mij een beetje in de steek laat, maar er zijn vast lezers die iets creatiefs kunnen bedenken.

Natuurlijk zijn er ook uitdrukkingen waar we wel wat mee kunnen. Bijvoorbeeld, Ik leg mijn oor te luister. Dat is voor ons een hele goede. Want daar zijn wij supergoed in. Beter dan de ziende mens denk ik maar zo. En wat dacht je van Ik voel het aan mijn water. Wij zijn denk ik extra goed in het aanvoelen van situaties,gevoelens en stemmingen.

En dan tot slot een hele mooie die ik tot vandaag nog nooit had gehoord, maar wat een waarheid als een koe is om maar in de spreekwoorden te blijven.
Om de kracht van het anker te voelen moet men de storm trotseren..
Dit betekent dat pas wanneer je iets ernstigs hebt meegemaakt je weet wie je kan vertrouwen.

Over Joke Peppelman

Trotse moeder van 2 zoons, geleidehond Amy 2011-2016 en Bobbie 2017. Oprichtster van www.levenmetrp.nl en de facebookgroepen leven met rp en leven met rp lifeblog. Fanatiek showdownster en vrijwilliger van de oogvereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *