Hobby’s

      2 Reacties op Hobby’s

Hobby’s

Weer een blog op verzoek. De vraag werd gesteld welke hobby’s ik allemaal heb en welke ik goed kan uitoefenen.

Misschien moet ik hier wel meerdere blogs aan besteden want ik heb heel wat hobby’s. Maar niet over alle hobby’s valt natuurlijk heel veel te vertellen. Zo luister ik graag naar muziek en dat is als blinde heeeeel goed te doen! Ook wandel ik graag en dit kan prima met Bobbie, mijn man of vriendinnen. Fietsen wordt al iets ingewikkelder en vergt enige  voorbereiding. Dit kan ik prima op een tandem. Een goede voorrijder is dan natuurlijk wel vereist, want ik moet de controle volledig uit handen geven en helemaal vertrouwen op diegene die voor mij zit. Maar als dat goed gaat vind ik het heerlijk. De wind door mijn haren, het gevoel van vrijheid.

Lezen is iets wat ik al mijn hele leven ontzettend graag doe. En dat doe ik nu op twee verschillende manieren. Ik ben lid van Passend lezen. Een bibliotheekdienst voor mensen met een leesbeperking. Deze bibliotheek heeft boeken en tijdschriften in gesproken vorm en in braille. Ik gebruik beide omdat ik de afwisseling fijn vind. Het lezen van braille kost iets meer inspanning en gaat niet zo snel als luisteren. Maar omdat ik het fijn vind een boek in handen te hebben en het niet zo passief is als luisteren doe ik het toch regelmatig. Het is ook belangrijk om op deze manier de vaardigheid van braille bij te houden. En wat dacht je van het woordbeeld? Als ik alleen maar naar teksten luister vervaagd op een gegeven moment het woordbeeld. Hoe schrijf je een woord? Hoe zit het met de leestekens? Door braille te lezen, kom je alle letters en leestekens weer tegen en dat zorgt bij mij soms nog wel eens voor verrassende ontdekkingen! De brailleboeken bestel ik en deze worden met de post thuis bezorgd. 1 boek in braille bevat gemiddeld zo’n 15 braillebanden. Dus de postbode is altijd erg blij met mij zoals jullie je misschien kunnen voorstellen. Luisterboeken heb ik dus ook. Deze kan ik bestellen via internet (www.aangepastlezen.nl) of via de mobiele app (daisylezerapp). dan kan ik ze streamen zodat ze meteen beschikbaar zijn op mijn mobiel of op mijn daisy-speler. Een klein apparaatje waar ik de boeken op een virtuele boekenplank kan plaatsen en afluisteren. Een fijne, ontspannen manier om van een boek te genieten. Een nadeel hiervan vind ik dat je afhankelijk bent van de stem die het boek heeft ingelezen. En dat zijn niet altijd leuke of prikkelende stemmen kan ik jullie verzekeren. Het gebeurd nog wel eens dat ik een boek bestel die ik heel graag wil lezen. Dan ga ik er voor zitten en dan komt er toch een stem uit dat apparaat! Ik verwijder het boek dan meteen want dat is niet te doen. Ook hoor ik soms nog wel eens bijgeluiden zoals een knorrende maag. en verder werkt het soms zo ontspannen dat ik er bij in slaap val. En als ik dan wakker word moet ik eerst weer helemaal gaan zoeken waar ik was gebleven. Maar ik ben superblij dat ik op deze manier Eén van mijn grootste hobby’s kan blijven uitoefenen.

En ik heb nog meer hobby’s die behoorlijk wat uitleg vergen, dus daar ga ik een volgende keer over vertellen. Ik wil jullie natuurlijk niet opzadelen met ellenlange verhalen. Ik wil het namelijk niet op mijn geweten hebben dat jullie geen tijd meer hebben voor jullie eigen hobby’s!

Over Joke Peppelman

Trotse moeder van 2 zoons, geleidehond Amy 2011-2016 en Bobbie 2017. Oprichtster van www.levenmetrp.nl en de facebookgroepen leven met rp en leven met rp lifeblog. Fanatiek showdownster en vrijwilliger van de oogvereniging.

2 thoughts on “Hobby’s

 1. Yvonne Spek

  Beste Joke,
  Leuke blog. Grappig te lezen dat uw hobby’s gelijk zijn aan die van mijn 5 jarige zoontje. Als aanvulling kan ik lekker eten en zwemmen invullen. Inline rolschaatsen komt erbij sinds 27 april. Vanwege de moeilijksgraat in vooral balans heb ik hem een rolator gegeven. Deze heeft namelijk alles wat nodig is. Het heeft wielen, is stabiel, kan een stootje opvangen en remmen. Mocht motor rijden interessant lijken; eens in de twee jaar wordt er een motortoertocht gehouden voor blinden en slechtziende. Blind Ellefant Motorrun.
  Groetjes Yvonne Spek.

  1. jokevanrooden Auteur bericht

   Hallo Yvonne
   Dankjewel voor je reactie. Wat een goede oplossing die rolator. Van die Motor tocht had ik al gehoord. Ik hoop dat je via mijn blog nog meer ideeën voor je zoontje kan opdoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *